Projekt Fælles Ungeliv (2022-2025)

Projekt Fælles Ungeliv skal give unge i udsatte positioner bedre forudsætninger for deltagelse i almene fællesskaber. Projektet støttes af VELUX FONDEN og er en videreudvikling af projekt Et Sundt Ungeliv.

Om projektet

Mange udsatte unge er ikke forankret i såkaldte almene fællesskaber eller trives ikke særligt godt i dem af mange forskellige årsager. 

Projekt Fælles Ungeliv handler om at udvikle positive fællesskaber som en metode i Center for Brobyggende, Rådgivende og Fleksible Indsatser (BROFI's) socialfaglige praksis, hvor unge kan træne deres sociale kompetencer, (op)dyrke en interesse og i det hele taget få mulighed for at spejle sig i, og udvikle sig sammen med, andre unge. 

Formålet er, at de unge bliver trænet i at navigere i fællesskaber, så de vil trives bedre i de almene fællesskaber og dermed får bedre forudsætninger for forankring heri.

Fælles Ungeliv tager afsæt i erfaringerne fra projekt Et Sundt Ungeliv (2018-2021). Her lykkedes det at understøtte og etablere seks ungefællesskaber, som udgjorde ’læringsplatforme’, hvor de unge tilegnede sig nye kompetencer og oplevede en positiv udvikling i form af blandt andet større glæde og selvtillid, men også i form af nye handlemønstre og bedre evne til at begå sig socialt og navigere i fællesskaberne. Særligt interessant var, at nogle unge fik mod på at opsøge almene fællesskaber på eget initiativ. Læs mere om Et Sundt Ungeliv.

Fælles Ungeliv søger at tage favntag om den komplicerede udfordring; hvordan understøtter vi, at de unge bevæger sig fra de positive fællesskaber i regi af BROFI og ind i de almene fællesskaber? Og hvordan understøtter vi, at bevægelsen ind i nye fællesskaber er positiv for de unge, så de på sigt løsriver sig fra de fagligt understøttede miljøer, de har været en del af i regi af Socialforvaltningen?

Fælles Ungeliv indgår som indsatsområde i Socialforvaltningens bestræbelser på at styrke udsatte unges sociale mobilitet gennem deltagelse i positive fællesskaber. Projektet bidrager derfor til en generel og mere langsigtet udvikling af indsatser målrettet udsatte unge i Københavns Kommune.

Otte positive fællesskaber i BROFI

I samarbejde med De Unges Hus, U-turn og Hybelinstitutionen er der indtil videre etableret otte positive fællesskaber, som løbende afprøves og udvikles i samarbejde med unge, medarbejdere og almene aktører. 

De otte fællesskaber er åbne for unge med tilknytning til BROFI. Fællesskaberne opfylder, eller kommer til at opfylde, følgende fem kriterier:

  1. Et stærkt fælles tredje som omdrejningspunkt
  2. Inddragelse og medskabelse af unge      
  3. Samarbejde med en/flere eksterne aktører
  4. Positiv spejling og positionsskifte som virksomme greb
  5. Medarbejderdeltagelse

Evaluering

Projekt Fælles Ungeliv evalueres af den eksterne evaluator SocialRespons. Midtvejsevaluering forventes i foråret 2024.

Læs mere om de otte positive fællesskaber

Vis alle

Kreativt værksted

Formål med tilbuddet

  • Et frirum for unge, der ønsker at dyrke forskellige kreative interesser sammen med andre unge.
  • Et tilbud hvor unge kan tilegne sig tekniske færdigheder indenfor fx maleri og tegning.

Målgruppe
Unge med tilknytning til BROFI i aldersgruppen 15-24 år, der ønsker et frirum til at udforske deres kreativitet og lære tekniske færdigheder inden for fx maleri og tegning sammen med andre unge.

Hvornår
Onsdage kl. 16.30-19.00. Inklusiv aftensmad.

Beskrivelse af tilbuddet
Kreativitet i form af håndværk og håndarbejde betegnes ”craft”, og er et nyere forskningsfelt, som belyser, hvordan udøvelse af craft både alene og sammenmed andre kan mindske stress, angst og ensomhed og der med fremme trivsel, flow og afslapning hos mennesker. Derudover kan opdyrkning af kreative interesser bane vej for brobygning til almene fællesskaber fx KKU, gratis tilbud på biblioteker og beboerhuse, samt give inspiration i forhold til uddannelsesretninger.

En tidligere lejlighed er omdannet til et kreativt værksted. En billedkunstner og en autodidakt kunstner er to faste medarbejdere, som sammen vil jonglere mellem åbent værksted, workshops med specifikke temaer og ekskursioner. Der er mange forskellige materialer tilgængelige fx akrylmaling, tegneblyanter, kul, papmaché, garn, pap og smykkefremstilling. Hvis unge har ønsker om andre materialer eller workshops, så er der garanteret en løsning på det.

Brobygning

  • Samarbejde med Fountain House og Billedkunstlinjen på Københavns Professionshøjskole
  • Oplevelsesture med fokus på kultur fx museer (fx Statens Museum for Kunst), byvandring og deltagelse i workshops i andre kulturtilbud fx Absalon på Vesterbro

Kontakt
Pernille Goddard 
Mobil 30 56 29 51

Adresse
Drogdensgade 2
2300 København S

Nordvest Gym

Formål med tilbuddet

  • At udvikle et fællesskab omkring motion, hvor alle kan være med.
  • At give de unge et bedre forhold til deres krop samt øget mental og fysisk trivsel.
  • At give de unge mod på at træne i et ‘almindeligt’ træningscenter.

Målgruppe
Unge med tilknytning til Hybelinstitutionen i aldersgruppen 15-23 år.

Hvornår
Tirsdage og torsdage kl. 15-20 med trænere. Når unge har lært at bruge maskinerne med de faste trænere, kan de få lov til at træne på egen hånd efter aftale på andre tidspunkter.

Beskrivelse af tilbuddet
Fysisk aktivitet og motion kan virke beroligende på nervesystemet, samt give mere energi og selvtillid. Mange unge på Hybelinstitutionen viser interesse for motion og sundhed, men har ikke mod på at træne i et træningscenter.

Samtidig viser erfaring at positive fællesskaber bliver stærkere, når de er bygget op om et fælles tredje. Ideen er derfor at kombinere motion og fællesskab for at øge de unges fysiske form, mentale overskud og sociale netværk. Man kan træne i mindre grupper, hvor man lærer hinanden at kende og dyrker en fælles interesse. På sigt er målet at få de unge til at starte i almindeligt fitnesscenter.

Der er udviklet en app til motionsfællesskabet, hvor unge kan følge træningsprogrammer eller lave deres eget, måle fremskridt og booke tid i træningsrummet, hvis de ønsker at træne uden for almindelig åbningstid.

Brobygning
Fællesture til lokale træningscentre med henblik på medlemskab.

Kontakt
Malik Aziz
Mobil 27 20 60 71 

Sabrina Kulager Jensen
Mobil 51 41 29 47

Adresse
Blytækkervej 3
2400 København N

Musikfællesskabet i U-turn

Formål med tilbuddet
Musikfællesskabet i U-turner et tilbud til unge, der interesserer sig for musik og gerne vil udvikle færdigheder inden for musikproduktion samtidig med, at de ønsker at forandre deres rusmiddelforbrug. Her kan Musikfællesskabet være en meningsfuld aktivitet i processen med at arbejde med sig selv og sin livssituation.

Målgruppe
Unge fra 15-24 år der interesserer sig for musik og kan have gavn af et socialt fællesskab med ligesindede.

Hvornår
Torsdage i lige uger fra kl. 17-20. Inklusiv aftensmad.

Beskrivelse af tilbuddet
Musikfællesskabet holder til i U-turns studie i kælderen. Det er et rusmiddelfrit ungefællesskab omkring musik med en social lav tærskel, hvor alle kan være med. Man kan nørde musik, spille hinandens musik, lytte til musik og lære at producere musik. Der er to faste medarbejdere tilknyttet sammen med en ung, der støtter op om fællesskabet. Programmet består af forskellige aktiviteter som studietid, tekstskrivning, inspirationsfora, workshops, mv. Der er altid fællesspisning og tid til hygge og socialisering.

Brobygning

  • Oplevelsesture i form af koncerter eller kulturtilbud.
  • Der er to IPS-medarbejdere fra BIF i U-turn, der hjælper unge med psykiske lidelser eller psykisk sårbarhed med at komme i job/uddannelse (Individuel Placement Support).
  • Formaliseret samarbejde om brobygning til NGO Turning Tables Danmark.

Kontakt
Frederik Bøhling 
Mobil 21 78 37 52 

Andreas Marstrand
Mobil 24 85 07 71

Adresse
Studiestræde 47
1455 København K
www.uturn.kk.dk

NGO Turning Tables Danmark på Nørrebro

Formål med tilbuddet
Center BROFI har indgået en samarbejdsaftale med NGO Turning Tables Danmark (TTDK) i 2022-25. TTDK driver et Kulturlaboratorium i Kapellet på Assistens Kirkegård. Dette kulturlaboratorium bliver en platform for, at de unge kan indgå nye relationer, skabe netværk og sammen dyrke og bidrage med alternative og kreative fortællinger om deres oplevelser af at være ung.

Målgruppe
Unge 15-24 år der gerne vil udvikle og/eller træne færdigheder med tekstarbejde og musikproduktion. De behøver ikke at kunne noget i forvejen, men de skal have interesse for musik. Der er optag to gange årligt af en samlet gruppe unge og løbende ad hoc optag.

Hvornår
Onsdage og torsdage fra kl. 15-20.

Beskrivelse af tilbuddet
TTDK tilbyder et kreativt og socialt musikfællesskab for unge i 6 måneder. De unge veksler mellem personlige 1:1-sessioner og at arbejde frit med egne og fælles projekter. Musikgenrer spænder bredt fx rap, trance og pop, og der arbejdes også med film og foto fx musikvideoer, cover-shoots, art-film, VJ-produktioner mm. De unge kan præsentere deres arbejde for større og mindre offentligheder, fx i form af fotoudstillinger, koncerter og filmfremvisninger, hvor de unge også indgår i planlægning og afvikling af begivenhederne.

TTDK arbejder med film, foto og musik som en måde at styrke unges stemmer og oplevelser af at kunne og ville noget på vejen mod en bedre livssituation. Ved brug af disse kreative værktøjer skaber de et fællesskab, hvor de unge lærer nye færdigheder, deler oplevelser og sætter ord og billeder på.

Kontakt
Projektleder Sandra Mortensen 
Mobil 51 73 28 60
Email bv9j@kk.dk

Adresse
Kapellet 2
2200 København N (Assistens Kirkegård)
www.turningtables.dk

NGO UNG København i De Unges Hus

Formål med tilbuddet
Styrke udsatte unge ved aktiv deltagelse i, og forståelse af, vores samfundsamt tilbyde dem et netværk, som kan bidrage til deres udvikling både personligt-, uddannelses- og erhvervsmæssigt.

Målgruppe
Unge+18 år, der har været anbragt eller er i efterværn, der søger støtte med ligesindede, som er på vej videre i deres liv.

Hvornår
Mandage kl. 17-20.

Beskrivelse af tilbuddet
UNG København er en NGO, som låner lokaler i De Unges Hus. UNG København udspringer fra tanken om, at udsatte unge over 18 år, som er på vej videre i deres liv, har erfaringer og kompetencer til at hjælpe andreunge, som har oplevet at livet kan være svært.

UNG København tilbyder et trygt fællesskab for tidligere anbragte unge eller unge i efterværn. Der er fokus på at styrke de unges udvikling både personligt, uddannelsesmæssigt og erhvervsmæssigt gennem samvær, aktiviteter og netværksdannelse.

Organisationen skal i så vid udstrækning som muligt styres og drives af de unge. Dette gøres muligt ved at skabe et miljø, som fostrer en høj grad af sparring og vidensdeling mellem de ansvarlige unge og under- støttet af frivillige voksne.

Queergruppen i De Unges Hus

Torsdagscafé i De Unges Hus

Mentoruddannelsen på Campus Carlsberg

Læs om fællesskaberne i vores katalog ’Positive Fællesskaber’ eller få overblik i skemaet. 

KONTAKT

Sandra Mortensen

Projektleder