Den Opsøgende Højskole styrker samarbejde mellem gadeplansmedarbejdere
Det mødes gadeplansmedarbejdere på tværs af København og drøfter på Den Opsøgende Højskole, som er en årlig begivenhed. Temaet er ”Udsat nok?” og det skal handle om, hvad der kendetegner at være udsat ung i 2023.
Den Opsøgende Højskole samles for at udvikle vores faglighed og lære hinanden at kende på tværs af institutioner, projekter og forvaltninger. Det kan være i Københavns Kommunes institutioner inden for Børne og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen, det kan være i det boligsociale regi, eller det kan være som medarbejder i en privat virksomhed. Det primære kriterie er, at man arbejder opsøgende i forhold til byens udsatte unge, og at man er nysgerrig på at udvikle sig i sit arbejde og lære af andre folk på området.
Højskolens tema
Højskolen består af workshops med fokus på opsøgende arbejde og aktiviteter med fokus på samvær, netværk og kreativitet. Hvert år er der inviteret dygtige undervisere, der kommer med indspark og inspirerer deltagernes praksis. De senere år har vi både haft besøg af forskere i socialt arbejde, en kunstner og en åndedrætscoach. Det hele foregår i naturskønne omgivelser og der holdes b.la. morgensamling på højskolemanér.
Deltagerne mødes og deler erfaringer og tanker om det opsøgende arbejde med udsatte unge under anderledes rammer, end de er vant til. De opsøgende medarbejdere vil derfor også få et større netværk og kendskab til andre, der arbejder indenfor samme område, som de gør i København.
”Man stifter bekendtskab med en masse nye mennesker, som har det til fælles, at de er socialarbejdere. På højskolen er der en veksling mellem at møde nye mennesker, men samtidig også få en masse oplæg, der handler om eller kan relateres til det arbejde vi til dagligt begås med,” fortæller Zelije Zulbehari, som tidligere har deltaget på Den Opsøgende Højskole.
Inspiration og erfaringsdeling
På højskolen bliver det opsøgende arbejde vendt og drejet. Der bliver både talt om det, der lykkes og det, der kan være svært i arbejdet med de udsatte unge.
”Vi kommer op og får noget inspiration fra andre, hører hvordan de arbejder i deres dagligdag. Det giver mig mere gåpåmod og gejst, når jeg hører alle de historier og fortællinger. Det giver mig meget mere lyst til at gå ud og give den en ekstra skalle. At have den her oplevelse, hvor man møder en glæde og sammenhold og bliver taget så godt imod, det har været helt fantastisk. Vi kommer med en anden indfaldsvinkel fra vores arbejde, som resten ikke kender og det synes jeg er rigtig vigtigt, for på den måde kan vi se, at det godt kan være vi arbejder på forskellige områder og i forskellige steder i byen, men i virkeligheden så arbejder vi jo ret ensrettet. Det har givet mig en følelse af, at det giver mening, det vi går og laver,” fortæller Henrik de Renouard, som arbejder i SSP Tårnby og deltog på Den Opsøgende Højskole i 2022.
Henriks kollega Johannes supplerer:
”Jeg synes det har været rigtig fedt at møde alle de andre og virkelig få bekræftet, at det vi laver ude i felten, er meningsfyldt, men også høre, hvad de andre laver. Det er fedt, at vi kan få rakt ud til nye kontakter, som kan bidrage til vores arbejde,” fortæller han.
Klar opfordring
For de tidligere deltagere har Den Opsøgende Højskole været en succes. De har stiftet nye bekendtskaber, delt erfaringer, hørt oplæg og fået feedback på kryds og tværs. Derfor har Jane Hansen, som arbejder i Pigegruppen i De Unges Hus og deltog i 2022 en klar opfordring til medarbejdere, der er i tvivl om de skal deltage i år:
”Jeg vil helt klart anbefale Den Opsøgende Højskole til andre. Vi har haft nogle sindssygt spændende undervisningsdage med gode oplæg og så er det samtidig megahyggeligt samvær med hinanden,” afslutter hun.
Tilmeld dig her
Højskolen bliver i år afholdt den 22.-24. august på Nora Mortensens Minde koloni i Liseleje. Er du interesseret i at deltage?