Den Opsøgende Højskole

Arbejder du opsøgende med unge i KBH?

Så vær med på Den Opsøgende Højskole i august 2024.

Højskolen er tre dage fyldt med erfaringsudveksling, faglig inspiration, kreative indslag og fællesskab med gadeplanskolleger.

Den Opsøgende Højskole

Vis alle

Hvad er Den Opsøgende Højskole?

Gadeplan København har længe ønsket at lave flere samlende og udviklende aktiviteter for opsøgende medarbejdere, der arbejder med udsatte unge i hele København.

Derfor lancerede vi i 2021 Den Opsøgende Højskole.

Den Opsøgende Højskole er en årlig begivenhed, hvor vi samles for at udvikle vores faglighed og lære hinanden at kende på tværs af institutioner, projekter og forvaltninger. Deltagerne har det til fælles, at de arbejder opsøgende og/eller på gadeplan med unge i København, der lever udsatte liv. Det kan være i Københavns Kommunes institutioner inden for BUF eller SOF, det kan være i det boligsociale regi, eller det kan være som medarbejder i en privat virksomhed.

Det primære kriterie for at kunne tilmelde sig er, at man arbejder opsøgende i forhold til byens udsatte unge, og at man er nysgerrig på at udvikle sin faglige praksis og lære af andre folk på området.

For at tilmelde sig skal en væsentlig del af din funktion være at arbejde direkte med opsøgende arbejde/gadeplan i København. Med andre ord er højskolen ikke målrettet ledere.

Hvad kan jeg forvente af højskolens indhold?

Det opsøgende felt er sprængfyldt med fagfolk med forskellige baggrunde og erfaringer, og det vil vi gerne være bedre til at udnytte. Derfor er den vigtigste del af Den Opsøgende Højskole, at vi mødes og deler vores erfaringer og tanker om arbejdet under anderledes og kreative rammer. Højskolen vil dermed også understøtte kendskabet og netværket på tværs af opsøgende medarbejdere i København.

På Den Opsøgende Højskole får du mulighed for at udforske og sætte ord på din egen praksis - både det, der lykkes, og de udfordringer, som du oplever i dit arbejde med de udsatte unge. Samtidig får du mulighed for at høre andres erfaringer og tanker.

Hvert år udvælges et fagligt tema eller en tilgang, som vi er nysgerrige på. Vi undersøger temaet og ser på, om det kan gøre os endnu bedre til vores arbejde med de unge. 

Højskolen består af en kombination af workshops med fokus på vores faglige praksis og en række andre aktiviteter med fokus på samvær og kreativitet.

Lige nu lægger vi sidste hånd på programmet - men herunder kan du læse om årets tema.

Højskolens tema 2024: MØDET og den første kontakt

Er det vigtigt, hvem VI, der møder de unge, er? Hvordan vi ser ud? Hvilken rolle spiller faktorer som køn, alder og etnicitet? Og hvad med fysiske kendetegn som frisure og mængden af tattoos? I så fald hvordan? 

Vores indsatser er vidt forskellige, men fælles for dem er, at mødet med de unge har en kæmpe betydning. Hvad enten vi arbejder med flygtige møder eller længerevarende kontakter til de unge, er det helt centralt, at vi tænder noget i de unge, der giver dem lyst til at følges med os – og modet til at turde stole på, at vi kan give dem noget.

Men hvad er det, der er afgørende i mødet, den første kontakt og forbindelsen med de unge? Og hvad kan vi lære hinanden om det? 

På årets højskole er det netop spørgsmål som disse, vi sætter spot på. Vi vender og drejer MØDET som fagligt tema – og som sædvanligt gør vi det med en stor portion nysgerrighed, inspirerende oplæg og praksisnære debatter, der fyrer op under refleksionerne over vores daglige arbejde med de unge. 

Du kan regne med, at vi igen i år krydrer højskolen med kreative indslag. Vi sørger for god mad og uformelle rammer, der gør det muligt at blive klogere på – og være sammen med - andre gode folk, der også arbejder opsøgende med unge i København.

Lige nu er vi ved at fastlægge detaljerne for årets program. Du kan se et eksempel på sidste års program. 

Hvad siger tidligere års deltagere om Den Opsøgende Højskole?

Citater fra tidligere års deltagere:

"Jeg er utrolig glad for at være en del af konceptet - det gav et stort boost til min faglighed. Der er mange forskellige vinkler og holdninger - og alt kommer i spil på en respektfuld og hensynsfuld måde" 

"Det har skabt grundlag for faglige diskussioner i personalegruppen, samtidig med at det har været medvirkende til at få andre perspektiver på vores praksis." 

"Diskussionerne med kollegaer i andre tilbud giver nye indsigter i, hvordan arbejdet også kan struktureres."

"Workshopperne er med til at skabe et fælles fagligt sprog og belyser forskelligheder i praksis."

"De uformelle rammer fordrede en løs og uforpligtende stemning, hvor det var lettere at være nysgerrig på samarbejdspartneres praksis og dagligdag. Så når man i pauser og om aftenen snakkede sammen, var det oplagt at tage udgangspunkt i dagens faglige indhold."

"Meget ny og anderledes undervisning, og det synes jeg er godt. Ingen bøger, ingen lektier - super og super!"

Hvorfor højskole?

På Den Opsøgende Højskole stjæler vi med arme og ben fra den gamle danske højskoletradition. 

Højskolen afholdes på en af lærerforeningens kolonier Nora Mortensens Minde nær Liseleje. Det er en uformel ramme i naturskønne omgivelser, som vi skal fylde op og sammen gøre hyggelig og rar at være i. JA vi skal holde morgensamling og JA vi skal samle tallerkner ind på højskolemanér. 

Den Opsøgende Højskole er IKKE et fikst og færdigt kursus, hvor man kan slå røven i sædet og skrive noter. Vi har selvfølgelig lavet nogle rammer og hyret nogle folk, men om det bliver fedt, og om vi kommer til at lære af hinanden, kommer an på om du er med på at engagere dig og byde ind med dig selv både fagligt og personligt. 

Vi skal bruge skov, skrænt og strand, lave bål og kreative aktiviteter for at lære hinanden og vores faglighed bedre at kende. 

OG til et godt højskoleophold hører lækker mad. Vi har de sidste to år haft hyret kokken Lisa fra spisestedet Tilda og Karl i Stefansgade. Hun sørgede for, at vi også blev inspireret og forkælet på det gastronomiske område. 

Tilmelding til højskolen 2024 - hvem og hvordan?

Lyder Den Opsøgende Højskole som noget for dig og et par af dine kolleger? 
Så tilmeld dig allerede nu til Marie Johnsen ved at sende en mail til: nj0c@kk.dk 

Herefter vil I få tilsendt et link til tilmelding. 

Vent ikke for længe med tilmelding.. Sidste år blev alle pladserne fyldt op. 


Skulle der komme en stigning i tilmeldinger sammensætter vi deltagerholdet ud fra, at flest mulige relevante tilbud kan få medarbejdere med. 

Praktiske informationer om højskolen

Højskolen bliver i år afholdt på Nora Mortensens Minde koloni i Liseleje d. 20.- 22. august 2024. 

Den Opsøgende Højskole er startet og delvist finansieret af Gadeplan København. 

En plads på højskolen koster 5999 kr., men da Gadeplan København tilfører et ret stort tilskud, er deltagerbetalingen:

  •  Pris for medarbejdere i Københavns Kommune: 1095 kr. pr. medarbejder
     
  • Pris for medarbejdere uden for Københavns Kommune: 2495 kr. pr. medarbejder
     

Med i denne pris er: 

  • 3 dages undervisning i udvalgte og relevante tematikker  
  • Sociale aktiviteter 
  • Overnatning og lækker mad  
  • Materialer

 

Eksempel på indhold fra højskolen 2023: Udsat nok?

På årets Opsøgende Højskole skal vi debattere, reflektere og høre bud på, hvad der kendetegner det at være udsat ung anno 2023.

Der er stigende mistrivsel, sårbarhed og udsathed blandt unge i vores samfund. Men når en stor del af unge mistrives, hvem er det så vi skal gribe? Hvordan bør det påvirke vores tilbud?

Hvad vejer tungest; diagnose, social baggrund eller adfærd? Indadvendthed eller udadvendthed? Fare for samfundet eller fare for sig selv?

Hvordan identificerer og indfanger vi vores målgruppe, samtidig med at vi har fokus på forebyggelse og arbejder ind i sammensatte ungemiljøer?

Hvilke blinde vinkler har vi som professionelle, og kommer vi til at fokusere på særlige former for udsathed i vores arbejde og måske overser andre? Hænger dette sammen med vores sammensætning af medarbejdere på fx køn, alder, og etnicitet?

Oversigt over Den Opsøgende Højskoles tidligere temaer

2024 - Mødet og den første kontakt

2023 - Udsat nok? Ny og traditionel udsathed

2022 - Gadekultur og narrative greb i det opsøgende arbejde

2021 - Low Arousal-tilgangens perspektiver ind i det opsøgende arbejde med unge, der lever udsatte liv

En video om Den Opsøgende Højskole

Video Url

Har du spørgsmål til Den Opsøgende Højskole?

Marie Johnsen

Marie Johnsen

Socialfaglig konsulent

Anna Aastrup Paulsen

Anna Aastrup Paulsen

Centerkoordinator

Du er altid velkommen til at kontakte projektgruppen bag Den Opsøgende Højskole.